Sport Vision – Zašto Bestseller kampanje najbolje rade

Brif

Naš performance tim je u proteklih nekoliko godina zadužen za unapređenje i optimizaciju e-commerce kampanja za kompaniju Sport Vision. Zadatak koji nam je poveren jeste povećanje vidljivosti, angažovanja i konverzija u čak 12 različitih zemalja – Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji, Grčkoj, Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj. Pored brenda Sport Vision povereni su nam i prodajni kanali za koncepte Buzz, Tike, Run n More, Sport Reality i Extra Sports.

Rešenje

Kako bismo uspešno vodili performance kampanje na različitim tržištima, naš tim aktivno radi na razvoju strategija koje su prilagođene svakoj od 12 zemalja. Definisanje koraka u strategiji za 34 kocepta zahteva i analizu svakog pojedinačnog tržišta, pozicioniranje brenda kao i preferencije samih korisnika, ali i usklađivanje sa mesečnim, kvartalnim i godišnjim ciljevima klijenta.

Uvideli smo da među određenim zemljama postoje razlike kada su u pitanju navike u kupovini, dužini consideration faze, ali i vizuelnog prikaza oglasa, koji smo takođe uskladili sa različitim tržištima i konceptima.

Osnova svake strategije jesu Advantage+ catalog kampanje, ali uz određene segmentacije proizvoda kako bismo bolje optimizovali kampanje sa velikim brojem proizvoda. S druge strane, vrlo je bitno promovisati i kratkoročne akcije koje u velikoj meri doprinose boljim rezultatima.

Rezultat

Da bismo osigurali rast broja transakcija i ROAS, zaključili smo da bi u strategiju trebalo uvrstiti i Advantage+ kampanje koje se baziraju na najprodavanijim modelima. To nam je omogućilo da segmentiramo i napravimo razliku između svakog koncepta i svake države.

Vodeći se idejom da su sportska obuća i odeća namenjene širokoj ciljnoj grupi, plasirali smo oglase samo sa onim proizvodima koji su imali određeni broj transakcija u samoj GA  i određeni broj impresija na FB i IG.

Razlog za to jeste što znamo da ukoliko postoje neki trendovi u samoj kupovini, pozitivno mogu da se odraze i na one osobe koje se još uvek nisu odlučile za kupovinu.

S druge strane, svaki od ovih koncepata imao je negde slične ,a negde različite modele i brendove, pa nam je ovaj pristup omogućio da jasnije razdvojimo koji brendovi i modeli imaju trend rasta prodaje u zavisnosti od zemlje i koncepta.

Ovakav korak u strategijji pokazao se kao dobar jer su te kampanje počele da generišu najveći broj transakcija i značajno su uvećale ROAS na svim konceptima i na svim tržištima.